‘Ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’


Vanmorgen werd in het nieuws aangekondigd dat wellicht de ‘ten minste houdbaar tot’ aanduiding op verpakkingen zal verdwijnen om voedselverspilling tegen te gaan.

http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4573416/geen-houdbaarheidsdatum-verpakking-leidt-minder-verspilling.html

Wat vind jij hiervan?

Zelf ben ik wel voorstander hiervan, omdat echt vrijwel alle producten nog te consumeren zijn, ver over de zgn ‘THT” datum.

THT

THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. De THT-datum vind je op minder bederfelijke producten die je lang niet allemaal in de koelkast hoeft te bewaren. Bijvoorbeeld groente in een pot, soep in blik, chips, broodbeleg, koekjes, eieren en frisdrank.

De THT-datum is de datum tot welke de fabrikant een goede kwaliteit van het betreffende product kan garanderen. Na deze datum kun je het product nog probleemloos en zonder veel risico eten, al bestaat de kans dat de smaak, de geur of de kleur van het product verandert. Ook kan het vitaminegehalte achteruit gaan. Ruik en proef zelf of je het product nog wilt eten. Je hoeft eten en drinken na het verstrijken van de THT-datum in elk geval niet weg te gooien, en daarmee voorkom je voedselverspilling.

Let wel op dat het bovenstaande alleen geldt voor producten die niet geopend zijn en die zijn bewaard volgens de instructie op de verpakking.

TGT

Een ander verhaal is uiteraard de ‘TE GEBRUIKEN TOT’ (TGT) aanduiding op meer bederfelijke producten (denk bijvoorbeeld aan vlees, voorgesneden groente en verse vis). Deze producten zijn te consumeren tot de datum zoals aangegeven op de verpakking.

Na die datum loop je het risico ziek te worden, bijvoorbeeld door een schadelijk grote hoeveelheid van de listeriabacterie. Gooi eten en drinken na de TGT-datum weg, ook al ziet het er nog goed uit en smaakt het misschien nog prima. De TGT-datum is de uiterste consumptiedatum.

 

Bron: nu.nl en gezondheidsnet

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *